Datum: 08.07.2024

HECÍŘ V TRIKU SE ZVÍŘÁTKEM

Rozhovor s Julou Lukešem v Magazínu Akademie věd. Před lety se nechtěně proslavil tím, že spolknul vajíčka tasemnice a roky si ji v sobě hýčkal. Ve jménu vědy už si ostatně do těla nastěhoval kde co. Parazitologií doslova žije a v oboru patří ke světové špičce. Na konvence si však nepotrpí a svými názory umí zčeřit vody.

Většině lidí se při představě tasemnic, škrkavek či roupů tak trochu obrací žaludek. Čeho se štítíte vy?

Hlupáků, komunistů a  jiných demagogů. V  přírodě jsem ale zatím nenarazil na nic, nad čím bych se oklepal hnusem. Paraziti jsou podle mě nádherné organismy. V lidech přitom vzbuzují až překvapivě velký odpor, a hlavně strach. A to přesto, že naprostá většina populace s nimi nemá žádnou osobní zkušenost. Minimálně jednou týdně mi někdo vyděšeně napíše, že v něm určitě přebývá cizopasník a  k  mailu přiloží fotku stolice, abych nález prověřil.

 

 

Máte celkem barvitou poštu…

Pro mě je to stejné, jako kdyby v ní byli smajlíci. (úsměv) Snímek si nazvětšuju, prostuduju ho a  zaujmu nějaké stanovisko. Téměř nikdy se ale o parazita nejedná. Za posledních padesát let jsme je totiž z našich střev prakticky vymýtili. Čímž jsme si však prokázali medvědí službu

Link na článek

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA