Datum: 12.06.2024

Vědu milují, přesto zvažují odchod. Kvůli finanční nejistotě, tlaku na výkon nebo šikaně

Tlak na výkon. Workoholismus. Vyhoření. Stres z neustálé finanční nejistoty. Šikana a bossing. Imposter syndrom. Svět vědy je náročný a specifický. Co vědcům a vědkyním hrozí, jak se tomu dá předejít – a je to vždy vůbec možné? Přinášíme konkrétní a osobní příběhy – a na ně navazující psychologická i jiná doporučení ve velkém tématu o duševním zdraví ve vědě.

Longread: Duševní zdraví vědců a vědkyň. Co jim hrozí víc než jiným lidem a jak tomu předejít. Ilustrace: Stable Diffusion

Článek převzat z www.universitas.cz

Současná věda v mnohém připomíná vrcholový sport. Ani v něm nerozhoduje jen schopnost skočit nejvýš, běžet nejrychleji nebo dohodit nejdál, ale také osobnostní nastavení a psychická odolnost. Otázkou ale je, kdy tlak a soutěž ještě motivuje k nejlepším výkonům a kdy začíná působit nezdravě. 

Dvanáct vědců a vědkyň se magazínu Universitas svěřilo se svými psychickými problémy. Zčásti si je do akademického světa přinesli z dětství a dospívání, z velké části však v pracovním prostředí vznikly, naplno propukly nebo akcelerovaly. Z různých důvodů. 

Všichni mají vědeckou práci rádi, věda je fascinuje a vidí v ní smysl. Někteří ale kvůli vážným potížím zvažují i odchod.

Jde o osobní zpovědi jednotlivců (respondenti a respondentky z pochopitelných důvodů v textu vystupují pod pseudonymy – pozn. red.), nikoliv o reprezentativní vzorek, který by měl tvořit obraz současného akademického světa jako takového. Některé faktory, které psychické potíže respondentů a respondentek probouzely nebo umocňovaly, však hlubší a širší problémy současné vědy velmi dobře ilustrují. 

Kapitoly:

  1. Tlak na výkon a neustálé hodnocení
  2. Workoholismus a vyhoření
  3. Imposter syndrom
  4. Stres a úzkosti z finanční nejistoty aneb Od grantu ke grantu
  5. Bossing, šikana a vydírání
  6. U konce s dechem aneb Kdy odejít?
  7. Záchranná síť: jde to celé vůbec zlepšit?

Celý článek zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA