Datum: 31.03.2022

Geniální tvorové, které jsme stále nepřelstili

Jan Perner v rozhovoru pro JÁDU - Česko-slovensko-německý online magazín Goethe-Institutu

Kdysi jsem se dočetla zajímavou věc. Klíště by se mohlo využívat při transplantacích. Má v sobě totiž látky, které „vypínají“ naši imunitu. Proto o něm vůbec nevíme, když se přisaje. „Znamená to využití evoluce k lidskému prospěchu,“ říká vědec Jan Perner, který klíšťata zkoumá v Parazitologickém ústavu Biologického centra AVČR, předním evropském pracovišti.

Autor: Barbora Postránecká

Prý používáte v Parazitologickém ústavu umělou kůži, na kterou se klíště přisaje, a vy ho pak můžete zkoumat.
Ano, to je naše devíza: výzkum založený na umělém sání klíšťat. Klíště saje krev, a pokud chcete dělat pokusy, potřebujete vždy něco, k čemu se přisaje. Etický aspekt je jasný, nemusíte mít sto morčat. Místo toho máte sto imitací silikonové napodobeniny kůže, na které stříkáme různé parfémy, třeba aby to vonělo jako srnka.

Čí to byl nápad?
Umělou kůži vyvinuli ve Švýcarsku asi před deseti lety. Já jsem tam jel a naučil se používat jejich prototypní model. Zjistil jsem, jak se kůže používá, jak z ní udělat, jak my říkáme „krmítko“, na které se klíšťata bez problému přisají. Důležité taky je, aby bylo dostatečně elastické, měkké. 

K čemu je krmítko dobré kromě zmíněného etického aspektu?
Když třeba zkoumáte trávení nasáté krve a tím pádem hlavní protein, což je hemoglobin, tak vás mimo jiné zajímá, co by se stalo, kdyby hemoglobin v krvi nebyl. A to neuděláte jinak, než že máte nějaký umělý systém, kam dáte krev bez hemoglobinu. Anebo když chcete do krve něco přidat, třeba antibiotika. Když je dáte do živého tvora, hůře se to kontroluje, protože tělo tyto látky odbourává. Když to vložíte to „krmítka“, máte v něm látku v množství, které chcete a po jak dlouhou dobu chcete.

A předpokládám, že když si můžete vybrat, tak raději volíte umělou kůži.
Ano. Ono je to mimo jiné i byrokraticky jednodušší. V Česku to není zas až tak přísné, ale na západ od nás platí, že musíte vystavovat úmrtní list na každé zvíře, které ve výzkumu použijete. A jsou tam i přísné komise, které pokusy schvalují.

Co jste na umělé kůži třeba testovali?
Třeba látku, kterou vyvíjí jedna firma. Má zabíjet klíšťata.

Jak zabíjet?
Když máte psa nebo kočku a nechcete, aby měli klíště, tak jedna cesta je, že podáte zvířeti v tabletách látku, která se jmenuje fluralaner. Když se pak na zvíře přisaje klíště, nasaje krev, v níž je tato aktivní látka, která napadá nervovou soustavu klíštěte. Ono pak zahyne a spadne.

A budou to někdy moct brát i lidi?
Zrovna jsme takovou látku určenou pro lidi testovali. Právě nyní tato látka vstupuje do klinické fáze, ale já bych to nejedl. Jelikož si můžeme klíště sami vyndat, myslím, že není potřeba si pomáhat akaricidními látkami, tedy pesticidy.

Ale ne vždycky klíště najdete rychle. Třeba ve vlasech nebo za uchem ho můžete přehlédnout.
To ano. Pokud ta látka bude jednou volně na trhu, tak ať se každý rozhodne dle sebe.

Zbytek článku zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA