Datum: 07.02.2022

,To bych musel vrátit diplom.‘ Prodejci pochybných preparátů zneužili jméno českých vědeckých špiček

‚Zázračné‘ přípravky inzerují na internetu často jejich prodejci přes tváře z fotobanky nebo falešné certifikáty. Distributor doplňků stravy Wortex šel ale ještě dál: svůj výrobek se snaží prodat skrz rozhovor se dvěma vědci z Akademie věd ČR. V čem je problém? Žádné takové interview nevzniklo a oba citovaní se ohrazují proti lžím, které jim někdo vložil do úst. Pátrání serveru iROZHLAS.cz navíc úkazalo na pochybné prodejní praktiky firmy.

„Více než 80 % všech onemocnění je způsobeno parazity. Čeští parazitologové vysvětlují, jak chránit sebe a svou rodinu před parazity.“ Tak zní titulek článku, který se tváří, že vyšel na serveru Budějcká drbna. Docent Roman Kuchta a profesor Tomáš Scholz – dvě vědecké kapacity z Parazitologického ústavu Akademie věd – v něm mimo jiné doporučují antiparazitikum Wortex.

Problém je v tom, že web salcedoclinic.com, kde je rozhovor publikovaný, slouží jen jako reklama na doplněk stravy a na webu Budějcké drbny článek nenajdete. Vyjádření vědců jsou vymyšlená, grafika českobudějovického zpravodajského serveru je dodaná uměle. „Nikomu jsem takový rozhovor neposkytl,“ říká pro iROZHLAS.cz parazitolog Kuchta.

Podobně se vyjádřil i jeho kolega Scholz. „Jsou tam naprosté nesmysly. Kdybych to říkal, styděl bych se a musel vrátit diplom.“

Kuchta přitom sleduje praktiky prodejců podobných přípravků dlouhodobě. Případ interview o odčervovači je ale podle něj výjimečný. „V minulosti vždycky využívali nějaké anonymní obrázky anonymních lidí, které někde stáhli. Teď nám vyloženě ukradli identitu. Před rokem jsme pro Budějckou drbnu poskytli rozhovor, právě z toho vzali i naše fotky,“ popisuje Kuchta.

A zároveň upozorňuje, že Wortex je prakticky placebo. „Je to produkt, který je na základě nějakých rostlinných výtažků. Ty neškodí, rozhodně ale nejsou k tomu, aby léčily nějaké případné parazity,“ říká Kuchta. Dalšími podobnými preparáty jsou podle něj například produkty s názvy Wurm-Ex, ParazitEx, Parazin, Anti-parasite Herbal Tea nebo Parasitic.

Kuchtův další spolupracovník, parazitolog Oleg Ditrich, říká, že takové produkty jsou „dobré hlavně na zbohatnutí“. „Obsahují rostlinné extrakty, ale v minimální koncentraci. Kdyby jich tam bylo víc, tak je nedovolí prodávat jako doplněk stravy. Kdyby se to mělo prodávat jako léčiva, muselo by to absolvovat daleko víc testů. Zkrátka to levně vyrábějí a draze prodávají,“ komentuje Ditrich. 

V minulosti napsal manuál, na co si dávat při nákupech na internetu pozor: „Pokud všechno, co se tváří na webové stránce jako odkazy, vede pouze k nabídce objednání prostředku, obvykle s výraznou slevou, jde jistě o podvod, stejně jako fiktivní diskuse pod příspěvkem, do které nelze přispět.“

Celý článek zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA