Datum: 03.02.2022

Odvrácení reputačních škod na brněnské Mendelově univerzitě?

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně prof. Danuše Nerudová veřejně vyzvala svého zvoleného nástupce prof. Vojtěcha Adama k rezignaci. Důvodem výzvy je nedodržování etiky vědecké práce a porušování zásad správné vědecké praxe.

Před několika dny proběhla českými médii zpráva, že končící rektorka Mendelovy univerzity v Brně profesorka Danuše Nerudová vyzvala svého zvoleného nástupce profesora Vojtěcha Adama k rezignaci. Důvodem výzvy je Adamovo nedodržování etiky vědecké práce a porušování zásad správné vědecké praxe v několika jeho vědeckých publikacích. K tomuto závěru dospěla mezinárodní komise, která od listopadu 2021 prověřovala 12 Adamových publikací.

(https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/cesko-profesor-vojtech-adam-rektor-mendelovy-univerzita-pochybeni-rezignace_2201261601_btk; https://www.idnes.cz/brno/zpravy/nerudova-adam-rektor-mendelova-univerzita-jmenovani-milos-zeman-hrad.A220126_142716_domaci_remy).

Prof. Adam po výzvě rektorky prohlásil, že rezignovat nehodlá. Nepokládá prý vytýkaná pochybení za zásadní.

Prezidentská kandidátka in spe Nerudová vyjádřila ve své výzvě obavy z ohrožení dobrého jména univerzity, „kterému věnovala čtyři roky usilovné práce“. Znepokojení nad situací na Mendelově univerzitě (MendelU) v souvislosti s vědecky závadovým jednáním prof. Adama vyjádřilo ve svém stanovisku z 26. 1. 2022 předsednictvo České konference rektorů (ČKR). V něm se „rozhodně a důrazně“ distancovalo „od jakéhokoli porušování etických zásad na půdě vysokých škol ČR, ať už se týkají vědecké, výzkumné či vzdělávací oblasti“. Podle téhož stanoviska případ V. Adama „... vrhá špatné světlo jak na vnímání úrovně vědecké a výzkumné práce v ČR, tak rovněž významně ohrožuje reputaci české vědy a českých vědců v zahraničí“. (https://www.crc.muni.cz/dokumenty/usneseni/stanovisko-predsednictva-ckr-k-informacim-tykajicim-se-vysledku-zjisteni-expertni-eticke-komise-na-mendelove-univerzite-v-brne). K rezignaci vyzval prof. Adama v otevřeném dopise také předseda Učené společnosti České republiky prof. Pavel Jungwirth, který přímo na jeho adresu vyjádřil vyhraněné mínění, že „...není v civilizovaném světě myslitelné“, aby se za dané situace „ujal funkce rektora“.
 

Zbytek článku k přečtení zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA