Datum: 18.06.2021

Může Česku hrozit podobný scénář, jako nastal ve Velké Británii, kde kvůli indické mutaci koronaviru prodlužují lockdown a v zemi umírají i lidé, kteří byli očkováni dvěma dávkami vakcíny?

„V ohrožení indickou variantou rozhodně jsme,“ připustil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ředitel Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, biochemik Libor Grubhoffer.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu prohlásil, že problém budeme brzy řešit i my. „Čeká nás to, co Británii, je to jen otázka času,“ řekl.

V pořadu K věci na CNN Prima NEWS téma rozvedl biochemik Libor Grubhoffer. „Nechtěl bych zas tak moc malovat čerta na zeď. Rozhodně ale v ohrožení indickou variantou jsme. Máme výhodu, že u nás postupuje plošné očkování, přísun vakcín je velmi plynulý. Očkování zjednoduší situaci a napomůže tomu, že dopad přicházející indické varianty nemusí být nikterak závažný,“ uvedl.

„Na našem území už indická varianta je, musíme ji držet na uzdě a z toho já mám právě obavu. Ministr nám vylíčil příští budoucnost poměrně jasně, zároveň by to ale ministerstvo zdravotnictví a naši vládu mělo vést k domu, že budeme velmi důsledně monitorovat možný výskyt a šíření,“ upozornil biochemik.

„To znamená testovat, zaměřit se na atypické průběhy onemocnění a sekvenovat koronavirové původce těchto případů,“ doplnil. Potřebné sekvenování podle něj již probíhá. „Nejsem si ale jist, že to má pevné vedení,“ uvažoval Grubhoffer.

Případů delta může být v Česku až desetkrát víc, míní biochemik
Ačkoliv se teď i díky očkování výrazně snížil denní počet nových případů covidu, podle Grubhoffera to ještě nemusí znamenat výhru. „Ve své podstatě je to zrádné. Může to být utajovaným varem ve sklenici vody. Bylo by velmi špatné, kdyby nás to nachytalo na švestkách,“ sdělil biochemik.

„Neměli bychom se nechat ukonejšit tím, že situace začala být opět bezproblémová, tomu tak skutečně není, měli bychom si to uvědomovat,“ doplnil.

V Česku je v současnosti evidováno 27 případů indické mutace koronaviru. „Může to být třeba desetkrát víc, to bych si dovedl docela dobře představit, možná i víckrát,“ pronesl Grubhoffer.

Spojitost mezi vakcínou a šířením indické mutace?
Ředitel Akademie věd v Českých Budějovicích hovořil rovněž o možné souvislosti mezi rychle se šířící indickou mutací ve Velké Británii a dostupnými vakcínami. Drtivá část očkovaných v zemi totiž dostala vakcínu od společnosti AstraZeneca.

„Nemáme dostatečně přesná data o tom, abychom mohli posoudit, jak jsou jednotlivé vakcíny účinné, respektive, jak jsou již příslušné varianty rezistentní vůči těmto vakcínám. Bylo by velmi laciné říct, že Velká Británie využívá naprosto většinově k očkování obyvatel jejich vakcínu AstraZeneca, a že právě tato vakcína asi dostatečně mutaci nepokrývá,“ sdělil Grubhoffer.

„Něco na tom ale může být. AstraZeneca má sama o sobě přeci jen po první dávce výrazně nižší účinnost, kterou pak dohání druhou dávkou po nějakých třech měsících. Přesto nelze vyloučit, že právě příčina vysokého výskytu a razantního šíření nové indické varianty ve Spojeném království může souviset s majoritní vakcinací touto vektorovou vakcínou,“ vysvětlil biochemik.

Možné tedy je, že vakcíny na bázi mRNA jako například ta od Pfizeru nebo Moderny, budou mít vůči mutaci Delta vyšší účinnost. „Nemám pro to ale žádná exaktní data,“ uvedl Grubhoffer.

Biochemik promluvil také o etice vakcinace či kdy si lidé budou moci vakcínu sami vybírat. „Jsme na hranici a blížíme se k bodu, kdy to rozhodnutí bude naprosto samozřejmé,“ pravil Grubhoffer. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu výše.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA