Datum: 22.10.2020

Virolog: Covid máme přečtený, s plnými špitály nám to ale bude k ničemu. Proč se inspirovat kritizovanou Čínou

Česko má dvakrát více nakažených covidem než miliardová Čína, mrtvých má stále třikrát méně. Současné denní přírůstky pozitivních případů jsou ale větší než data z čínských měst, kde celá krize začala. Sice jsme chytřejší, ale pokud se zahltí zdravotní systém, budeme na tom jako ve Wu-chanu na začátku pandemie. Je třeba pracovat na dlouhodobých opatřeních, říká pro server Lidovky.cz virolog Jiří Černý.

Aktuálně Česko eviduje za celou dobu pandemie podle dat ministerstva zdravotnictví 182 tisíc případů nákazy a 1 513 úmrtí s covidem. Čína, která má asi 130krát více obyvatel než Česká republika, zaznamenala podle dat Worldometers.info  85 704 případů nakažených a 4 634 úmrtí. Křivka růstu v Číně se úplně zastavila na začátku března. Nejvyšší počty nakažených měli Číňané v únoru, v průměru to bylo okolo 3 000 za den.

Nákaza v Číně začala tutláním informací a selháním zdravotního systému v několika městech, tvrdí virolog Jiří Černý, který se zabývá původem viru SARS-CoV 2. „Věděli, že se v populaci šíří virus, který způsobuje těžké zápaly plic, že se jedná o koronavirus a že je blízce příbuzný viru, který před sedmnácti lety způsobil pandemii SARS,” říká Černý.

Celý článek zde: lidovky.cz.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA