Datum: 13.03.2020

Biolog Martin Palus se vrátil na gymnázium. Mluvil o klíšťatech i koronaviru

Gymnázium Příbram je jedno z nejstarších ve středních Čechách. V roce 2021 oslaví 150 let své existence. Za tu dobu jeho dveřmi prošly spousty studentů, přičemž mnozí z nich se stali úspěšnými i daleko za hranicemi Česka. Mezi významné absolventy patří bezesporu i RNDr. Martin Palus, Ph.D. Úspěšný mladý vědec, který se již přes čtrnáct let zabývá zejména výzkumem klíšťové encefalitidy.

zdroj: pribram.cz; foto: Gymnázium Příbram; autor: Miloslava Ritschlová

Martin Palus absolvoval příbramské gymnázium před deseti lety. Dnes je mimo jiné pracovníkem arbovirologické laboratoře Parazitologického ústavu Akademie věd ČR v Českých Budějovicích a zodpovídá za chod laboratoře s druhým nejvyšším stupněm biologického zabezpečení.
Na „své“ gymnázium se vrací rád a pravidelně.  Tuto středu přiblížil tématiku, kterou se ve svém výzkumu zabývá, studentům biologických seminářů. Věnoval se jak nemocem, které klíšťata přenáší (encefalitida, borelióza), tak i dalším rizikům, která jsou s těmito tvory spjata.
V debatě se dotkl také rizik spojených s odmítáním očkování a hovořil i o současné situaci kolem nového koronaviru. Porovnával mimo jiné infekčnost tohoto viru s mnohem větší infekčností spalniček.
Martin Palus je rodák z obce Dubno na Příbramsku. Má doktorát z oboru infekční biologie na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity. Výzkumu klíšťové encefalitidy se věnuje zhruba čtrnáct let a za svou práci sklízí ocenění v Čechách i zahraničí. Získal například Prémii Otto Wichterleho, kterou uděluje Akademie věd lidem do 35 let. Na konferenci o klíšťové encefalitidě v Moskvě získal Best Poster Award. Kromě klíšťovky se věnuje i viru Zika, západonilské horečce či hemoragickým horečkám.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA