Datum: 23.01.2020

Válka profesorů. Špinavý boj může vědce připravit o stovky milionů korun

Anonymní udání, pomluvy, kvantum auditů, konspirace. To vše je součástí války na Univerzitě Palackého, jakou česká akademická půda dlouho nezažila.

Psal se začátek loňského června a Pavel Tuček se vydal do jedné z kaváren v centru Olomouce. Nešel ale posedět, čekala ho mnohem nepříjemnější záležitost. Přišel dohlédnout na svého bratra Jiřího, předního českého badatele, který se před časem psychicky zhroutil. Bratra čekala schůzka s děkanem Přírodovědecké fakulty, kterou před nedávnem s psychickými problémy opustil. Pavel Tuček měl o sourozence strach, a tak se rozhodl, že si nepozorovaně přisedne vedle ke stolu. A především, že si bratrovu schůzku s děkanem nahraje.

O půl roku později tento tajný záznam spustil válku, jakou akademická obec dlouho nezažila. Ve hře jsou stamilionové granty, odchod předních světových vědců a renomé našeho druhého nejstaršího učení – Univerzity Palackého v Olomouci. Spor se vyhrotil natolik, že éterem létají tajné nahrávky.

Rektor univerzity Jaroslav Miller proto svolal na středeční odpoledne mimořádné zasedání akademického senátu, který se vyhrocenou situací na Přírodovědecké fakultě bude zabývat.

„Zasedání senátu má prodiskutovat povahu déletrvajícího napětí mezi vedením fakulty a výzkumnými centry. Doufáme, že zasedání přispěje k nalezení konsenzuálního řešení. Pro univerzitu, stejně jako i pro vedení Přírodovědecké fakulty, je absolutní prioritou úspěšné dořešení velkých projektů, které univerzita ve vysoké konkurenci získala,” řekl Seznam Zprávám nejvýše postavený muž univerzity, založené v roce 1573.

Celý článek zde.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Parazitologický ústav
Branišovská 1160/31
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA